Dagopvang baby / peutergroep:

Een eigen tempo…

Vanaf ongeveer 8 weken tot +/- 12 maanden is uw kindje welkom in de babygroep.

 

Hier slaapt, eet en speelt uw kindje samen met leeftijdgenootjes. Bij de opvang van de baby’s hoort een flexibele dagindeling.

 

Aangezien elk kind zich in een eigen tempo ontwikkelt en daarbij een eigen behoefte heeft, benaderen wij de kinderen op individueel niveau.

 

Dit houdt in dat wij ons aanpassen aan de voedings-en slaapschema’s zoals de kinderen dat thuis gewend zijn. Indien uw kindje hieraan toe is, zal het langzamerhand de dagindeling van de groep gaan volgen.

Gezelligheid en rust

De dagindeling word bepaald door de behoefte van kinderen om te eten en te slapen.

Daarbij komt een aantal rituelen die vaste momenten van de dag markeren. Bij afscheid nemen, samen fruit eten, voorlezen of zingen. Voor of na het eten komen elke dag dezelfde rituelen terug.

Gezamelijke momenten bieden gezelligheid en rust.

Groepsruimte

De groepsruimte van de baby’s is verdeeld in een ruime speelruimte en 2 slaapruimtes met bedjes. De peuters slapen met zijn 2-en of op een gezamenlijke slaapruimte met vijf bedden, wij bekijken dit per kind.

Kinderen houden van kleur en dat ziet u terug in onze groep. Overal vrolijke kleuren, veel speelmateriaal, zachte kleedjes, wipstoeltjes en een box om te spelen of eens lekker om je heen te kijken. Bij mooi weer gaan we fijn naar buiten.

Voeding

Wij vragen de ouders zelf voor de voeding te zorgen. Het is mogelijk om op het kinderdagverblijf borstvoeding te komen geven. Ook kunt u afgekolfde borstvoeding meegeven.

Wij hebben vers (gemalen) fruit, drinken, liga op het kinderdagverblijf. Mocht uw kind straks een warme hap op het kinderdagverblijf krijgen dan neemt u deze zelf mee.

Feestelijke dagen

Aan feestelijke dagen zoals de verjaardag van uw kind, Carnaval, Pasen, Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas en Kerstfeest besteden we veel aandacht. Bij georganiseerde activiteiten passen de leidsters het tempo en het niveau aan op de groep of het individuele kind.

 

Niemand is verplicht om mee te doen, maar de kinderen worden wel gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen. Bij knutselen is het bezig zijn met materiaal belangrijker dan resultaat.

 

Muziek, beweging, dansen en zingen vormen een belangrijk onderdeel in georganiseerde activiteiten. Veel kinderen uiten zich makkelijker en kunnen er vrijer door worden.

 

De peuters werken met een programma vergelijkbaar vanuit de VVE: Aan de hand van thema’s (seizoenen, slapen, eten, ziek zijn, wonen etc.) stimuleren wij o.a.

 

  • De sociaal-emotionele ontwikkeling
  • De cognitieve ontwikkeling
  • De taalontwikkeling
  • De motorische ontwikkeling (fijne en grove motoriek)


Door middel van observatie worden de sociaal-emotionele ontwikkeling, motoriek, creativiteit en het speel en werkgedrag gevolgd.

 

Aandachtspunten zijn:

 

  • Weerbaarheid, welbevinden, relatie met anderen
  • Zelfstandigheid, zelfregeling (aan de regels houden, bezig zijn zonder instructie, om doel te halen)
  • Fijne en grove motoriek
    Creativiteit (kind heeft plezier hierin, is het veelzijdig)
  • Spelen (variatie in spel, doen-alsof spelletjes, samen spelen)
  • Werken (opdrachten uitvoeren en afronden, langere tijd achtereen met een opdracht)

We houden elkaar op de hoogte...

Alle belangrijke wetenswaardigheden over uw kindje schrijven we samen op in een schrift dat u van ons krijgt. Deze informatie houden wij bij tot +/- 12 maanden. U schrijft hierin bijvoorbeeld wat uw kind eet, wanneer het ongeveer slaapt, of het met een speen slaapt of zonder etc.

 

Het schrift is erg handig, want vooral bij de baby’s verandert er nog wel eens wat in het voedingen-en slaapschema. Ook de leidsters schrijven alle ontwikkelingen rondom uw kind in het schrift. Op deze manier onstaat er een leuk en informatief “dagboekje”.